Office365

Ondersteuningspagina Microsoft Office 365Welkom bij de ondersteuningspagina van ons trainingsmateriaal Microsoft Office 365


Terminologie Office 365

Cloud / Lokaal:l
Cloud is het online, via Internet, beschikbaar stellen van informatie, een dienst of service.

‘Lokaal’ betekent ‘op het apparaat waarmee je werkt’ (deze computer). Een lokale app is een stukje software (programma) dat opstart op het apparaat waarop je op dat moment werkzaam bent.

Office365 Een abonnementsservice beschikbaar gesteld door Microsoft waarbinnen programma’s zoals Microsoft Office Word (Outlook, PowerPoint en Excel) via het Internet ontsloten worden en waarbij bestanden in de ‘cloud’ opgeslagen kunnen worden.

SharePoint Een SharePoint is een online website voor een veilige opslag van bestanden en informatie. SharePoint wordt gebruikt voor het opslaan, organiseren, delen en gebruiken van informatie. Een SharePoint is vanaf ieder apparaat met een Internetverbinding te benaderen. Een SharePoint-site is, wanneer deze beschikbaar is gemaakt voor de organisatie, een onderdeel van Office365.

Office.com De website http://office.com brengt gebruikers rechtstreeks naar de beveiligde inlogpagina https://login.microsoftonline.com waar gebruikers met een gebruikersnaam en wachtwoord in kunnen loggen op Office365 & SharePoint.

OneDrive Een locatie voor het opslaan van bestanden. Deze locatie bevindt zich op een beveiligde omgeving van het Internet. Bestanden opgeslagen op deze locatie kunnen eenvoudig gedeeld worden met andere gebruikers waarbij er lees- of bewerkingsrechten verleend kunnen worden.

Tegel Een icoontje welke een applicatie symboliseert. Gekoppeld aan dit icoontje zit de versie van de applicatie zoals die via Internet ontsloten kan worden. Binnen Office365 zijn er meerdere tegels op deze wijze beschikbaar.   Site Met site wordt een website gemaakt met behulp van SharePoint bedoeld. Een site is meestal een afgeschermd stukje op Internet. Voor een site en site-onderdelen (nieuws, agenda, bestanden) kunnen gebruikersrechten verschillen. Deze gebruikersrechten zijn veelal leesrechten en bewerkingsrechten.

Inchecken Bestanden die vanaf een lokale bestandslocatie naar een Site zijn verplaatst, zijn zichtbaar én dus beschikbaar voor jou. Om bestanden beschikbaar te maken voor anderen die toegang tot de Site hebben is het noodzakelijk deze te voorzien van metadata. Hierna is het mogelijk het bestand beschikbaar te maken (in te checken) voor anderen of juist niet (uit te checken).

Metadata Extra informatie welke gekoppeld is aan een bestand. Metadata wordt gebruikt om bestanden rondom een bepaald thema of onderwerp eenvoudiger vindbaar te maken op een site.

Bibliotheek Een map aangemaakt op een SharePoint-site waarbinnen bestanden geplaatst zijn die bij een bepaald onderwerp of thema horen. Op een bibliotheekmap kunnen de rechten per gebruiker verschillen (lees- of bewerkingsrechten).

Microsoft Edge De Internetbrowser van Microsoft. Voorheen bekend als Internet Explorer. Gebruikersnaam De gebruikersnaam van Office365 & SharePoint is het aan jou ter beschikking gestelde emailadres.

Lint De weergave van functiegroepen en functies welke getoond wordt na het aanklikken van een Tabblad binnen een applicatie van Microsoft.

AVG Algemene Verordening Gegevensbescherming; sinds 25 mei 2018 is de AVG van toepassing. Werk je met gegevens van personen, dan dien je rekening te houden met de voorwaarden en richtlijnen die gelden voor jouw werkzaamheden.   Flow Een werkstroom welke je kunt instellen op bestanden. Een voorbeeld is het automatisch opslaan van bestanden vanuit een e-mailbijlage naar de OneDrive. Teams Een samenwerkingsgroep met een bepaald doel. Een leerteam (personen die samen leren rondom een bepaald onderwerp. Een samenwerkingsteam (personen die samen werken rondom een bepaald thema of onderwerp). Een lesgroep (leerkrachten en leerlingen die samenwerken).

Power BI staat voor Power Business Intelligence. Met behulp van Power BI zijn eigen overzichten te maken van de binnen Office365 toegankelijke informatiebronnen. Deze overzichten kunnen eenvoudig op maat gemaakt worden voor een specifieke gebruiker. 
Een P&O medewerker verkrijgt op deze manier weer andere informatie dan een financieel medewerker. 
Mis je termen in dit overzicht? Meld deze dan a.u.b. via ons contactformulier.


We bieden meer leerinhoud. Zo schrijven we regelmatig losse stappenplannen welke wij in onze e-learning en blog opnemen.
Suggesties van gebruikers van onze informatiebronnen zijn altijd welkom!

Een voorbeeld is: Workshop Microsoft Forms (kennismaking)


En natuurlijk oefenbestanden bij onze workshops (e-learning):

Microsoft Teams competentie-overzicht: 


Aanvullend op de hand-out (kaart Sneltoetsen): Workshopreader Sneltoetsen (te ontvangen na een positieve recensie over Handshakers op Google).Trainingsboek Office365 Oriënterende en Lerende gebruiker (ISBN: 9789491576195):

Klik hier  voor onze webshop!

Neem contact met ons op voor meer informatie!